Sebeláska = zdravé vaření

Sebeláska = zdravé vaření

Někdo si rád zajde pravidelně do restaurace. Někdo už si bez stravování mimo vlastní kuchyň nedokáže představit svůj pracovní den. Dokonce i na dovolené se někteří lidé cítí vařením obtěžováni. Nebudu se zde zamýšlet nad tím, proč je někdy ochutnávání místních specialit tak ohromující. Zvlášť, pokud rádi jíme. Můj článek je o tom, proč nám někdy dělá problém tak jednoduchá věc. Uvařit si zdravé jídlo.
Přitom každý z nás je zodpovědný sám za sebe. Někteří lidé si však stále neuvědomují, že zdravé stravování je otázkou naší sebelásky. Že to nejde? Málo času? Moc práce?
Inspiruj se mými tipy:

1. Zajímám se o své tělo.

Vím, proč do svého jídelníčku zařazuji určité potraviny. Musím zjistit, proč jím tu konkrétní potravinu. Chci vědět, co to jídlo mému tělu dá. Potřebuji se naučit rozeznávat energii, kterou mi jídlo přinese. Sleduji, jak moje tělo reaguje.  Jestli třeba nejsem po určitém jídle unavená. Pokud ano, budu si to zapisovat.

2. Co je zdravé ?

To, co je zdravé pro jednoho člověka, nemusí být to stejné pro někoho jiného. Obsah vitamínů, minerálů, stopových prvků – mohu si stále dohledávat. Také sleduji už při samotném nákupu obsah konzervantů, barviv, množství cukru apod. Zjistím si maximum informací o tom, jaké potraviny mi dělají dobře. Ty budou podporovat mé zdraví.

3. Jím s láskou.

Když jím, nic si nevyčítám. Tedy ani tehdy, když mám svůj “žrací den”. To je ten den, který mám od trenéra dovolený.  Jím co chci. Neřeším v tu chvíli nic jiného, než uspokojení chuťových buněk.  Děkuji za jídlo, protože není samozřejmostí. A když už ho uvařím, děkuji i sama sobě. To platí o to více, čím více mám kolem sebe strávníků.

4. Co říkala o vaření maminka?

Někdo tvrdí, že ho vaření nebaví. Přitom často jen nacházím u klientů chybné nastavení z dětství :

• Doma se nejedlo společně.

• Jídlo zajišťovala jen matka.

• O jídle se moc nemluvilo.

• Dítě slyšelo od rodičů  negativní slova o samotném vaření.

• Nikdo z rodičů neměl zájem předat základy vaření.

• Klient se stal terčem posměchu při snaze připravit jídlo.

• Dotyčný se nikdy o vaření nepokusil.

Přitom každý z nás se může naučit vařit. Stačí se vědomě rozhodnout. Znát přínos doma připravených jídel.

5. Není to nic složitého.

Závěr : Nejprve zjisti, co potřebuje tvé tělo. Rozhodni se. Chceš jíst zdravě? Chceš jíst doma připravené jídlo? Věnuj sám sobě čas. Zapisuj, uč se, zjišťuj. Nakonec se nauč pár opravdu skvělých jídel. Vař je stále dokola. Až ti to půjde, pozvi na večeři své přátele. Uvař rodině. Uvař pro svou partnerku. Pokud si nevěříš, zajdi na kurz vaření. Je to jako s autoškolou. Nejdřív musíš investovat peníze a čas do vzdělání. Potom se ti třesou ruce na křižovatce. Nakonec miluješ svůj vůz…

Stejně tak lze milovat celý ten proces vaření. Přispívá  k rozvoji naší sebe-lásky. I tak můžeme chodit dál do vyhlášených restaurací. I dál můžeme využívat bufety.

Jedno vím jistě. Když vaříme, můžeme rozdmýchávat oheň vášně, zdraví i obohacení našeho těla. Dokonce i všech zúčastněných kolem. A to za to přece stojí. Co myslíte?